Nawigacja w dziale ""

Mapa Strony

Restrykcja dla kierowców dowożących żywność na zamówienie

W ostatnim roku stało się bardzo popularne zamawianie żywności poprzez dostawców jeżdzących na skuterach, dzięki czemu wielu mieszkańców stolicy nie musi wychodzić z domu , obawiając się zakażeń wirusem. Brańża dowozu żywności rozwija się w bardzo dynamicznym tempie.

Tajlandzcy dostawcy żywności i klienci, zwłaszcza w stolicy Bangkoku, muszą teraz zastosować 4 dodatkowe środki zdrowotne, aby ograniczyć rozprzestrzenianie się Covid-19. Dyrektor Generalny Departamentu Kontroli Chorób wydawał zamówienia po spotkaniu z przedstawicielami firm zajmujących się dostawą żywności. Nowe środki obejmują ściślejszy nadzór nad pracownikami, aby upewnić się, że przestrzegają niezbędnych środków zdrowotnych. Cztery dodatkowe środki są następujące: Wszyscy pracownicy dostarczający żywność i sprzedawcy żywności muszą uważnie monitorować sytuację i studiować więcej informacji na temat zapobiegania chorobie Covid-19. Powinni otrzymać informacje o bezpiecznym dostarczaniu żywności podczas dowozu żywności do klientów, w tym o zachowaniu dystansu społecznego co najmniej 1 metr od klienta, oraz powstrzymać się od umieszczania żywności na podłodze. Wszystkie restauracje korzystające z usług dostawy muszą być czyste i higieniczne. Wszystkie potrawy muszą być świeżo ugotowane. Dania mięsne należy gotować w temperaturze co najmniej 70 stopni Celsjusza dłużej niż 5 minut. Niedogotowane dania mięsne nie są zalecane. Personel dostarczający żywność musi być zarejestrowany w swoich firmach i musi nosić maskę higieniczną lub tekstylną podczas pracy. Muszą często myć ręce mydłem lub środkiem odkażającym na bazie alkoholu przed wejściem do restauracji oraz przed i po. Powinni czekać na jedzenie na zewnątrz i trzymać się z daleka od pracowników restauracji. Muszą myć ręce po skorzystaniu z toalety i dotknięciu pieniędzy. Muszą przez cały czas monitorować siebie pod kątem objawów wirusa. Jeśli istnieje jakiekolwiek ryzyko, muszą przerwać pracę i natychmiast zgłosić się do lekarza. Konsumenci powinni przygotowywać pojemniki na żywność i nosić maskę higieniczną lub materiałową na twarz podczas odbioru żywności. Muszą stać co najmniej 1 metr od dostawcy, a także po odbiorze myć ręce mydłem lub alkoholem do dezynfekcji rąk. Zaleca się również opłacenie usługi metodą elektroniczną lub przygotowanie dokładnej kwoty gotówki, aby uniknąć dotykania i handlowania pieniędzmi.