Nawigacja w dziale ""

Mapa Strony

Problemy właścicieli restauracji

Przedłużający się okres blokad w kraju, częściowy lub twardy lockdown powoduje coraz trudniejszą sytuację różnych przesiębiorców. W coraz trudniejszym położeniu znajdują się właściciele barów i restauracji. Wcześniejsza możliwość sprzedaży tylko na wynos a teraz z ograniczoną liczbą siedzeń powoduję coraz większe kłopoty w plynności finansowej wielu właścicielilokali.

W liście do premiera Prayuta Chan-o-cha Stowarzyszenie Tajskich Restauracji poprosiło o pilną pomoc dla schorowanego przemysłu żywności i napojów. Stowarzyszenie wydało oświadczenie w sprawie złożonego przez siebie listu, w którym przedstawił propozycję złagodzenia ograniczeń Covid-19 dotyczących restauracji, a także oferując pomysły na pomoc finansową, aby utrzymać firmy na powierzchni, aby przetrwać pandemię. Jako pełniący obowiązki dyrektora Centrum Administracji Sytuacyjnej Covid-19, grupa restauracyjna wezwała premiera Prayuta do podjęcia natychmiastowych działań na 2 kluczowych frontach. Podkreślili pilność tych środków, ponieważ w ciągu ostatnich 40 dni wiele restauracji zbankrutowało, a około 50 000 kolejnych sprzedawców żywności zamknie się w ciągu najbliższych kilku miesięcy bez ulgi. Po pierwsze, stowarzyszenie zażądało, aby godziny posiłków Covid-19 w Bangkoku, Nonthaburi, Pathum Thani i Samut Prakan zostały przedłużone do 23:00, a restauracje muszą być całkowicie zamknięte do północy. Następnie grupa zasugerowała, że ​​wszystkie restauracje mogą zwiększyć dozwoloną pojemność o połowę całkowitej liczby miejsc w lokalu. Tak więc restauracja ze 100 miejscami może dodać dodatkowe 50 miejsc do swojej bezpiecznej restauracji Covid-19. Poprosili również CCSA o przyznanie 80% całkowitej liczby miejsc w pojemności dla tych firm gastronomicznych, które otrzymały certyfikat SHA, ponieważ Światowa Rada Podróży i Turystyki uznaje certyfikat standardów bezpieczeństwa. Ograniczenie sprzedaży alkoholu dla bezpieczeństwa Covid-19 spowodowało ogromny spadek sprzedaży wielu restauracji, ponieważ nie mogą one oferować na przykład dodatkowego piwa lub dwóch do kolacji. Stowarzyszenie Tajskich Restauracji zaproponowało, aby firmy stosujące środki SHA na najwyższym poziomie mogły sprzedawać alkohol, dając klientom około 2 godzin czasu siedzącego na jedzenie i picie. Wraz z złagodzeniem ograniczeń Covid-19, aby umożliwić restauracjom zwiększenie dochodów, stowarzyszenie zaproponowało pewne środki służebności finansowej. Poprosili najpierw o powołanie komisji, która miałaby przyjrzeć się sytuacji restauracji podczas pandemii i zasugerowali, że wezmą w niej udział Stowarzyszenie Tajskich Restauracji, Bank Tajlandii, Ministerstwo Finansów oraz Krajowa Rada ds. Rozwoju Gospodarczego i Społecznego. Zaproponowali odpis podatkowy dla właścicieli budynków, gruntów i domów towarowych, aby mogli obniżyć czynsz pobierany od restauracji o 50% przez co najmniej kolejne 3 miesiące. Zasugerowano dalsze rozwiązania podatkowe, takie jak zniesienie podatku za ubiegły rok z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych i prawnych oraz podatku od nieruchomości dla firm i właścicieli restauracji, a także wydłużenie o 6 miesięcy okresu poboru podatku VAT. Propozycja przedłożona premierowi Chan-o-cha sugerowała 6-miesięczną redukcję rachunków za wodę i energię elektryczną o 30%, aby utrzymać niskie koszty operacyjne. Wreszcie, stowarzyszenie zaoferowało twórczy sposób udzielania pomocy finansowej z pensjami pracowników, umożliwiając restauracjom wypłatę połowy pensji swoich pracowników, a pracownicy mogli wycofać drugą połowę z ubezpieczenia społecznego lub innych podobnych programów rządowych.