Zycie polskiego emeryta w Tajlandii

To jest forum dla Polaków mieszkających na stałe w Tajlandii, albo często do Tajlandii przyjeżdżających.

Zycie polskiego emeryta w Tajlandii

Postprzez jani » piątek, 4 mar 2011, 02:20

chce po przejsciu na emeryture wyjechac do Tajlandii.czy jest to realne? i jakie sa warunki ktore trzeba by bylo spelnic by pozostac-ewentualnie przez wieksza czesc roku?bede wdzieczny za kazda przydatna informacje:)
jani
 
Posty: 3
Dołączył(a): piątek, 4 mar 2011, 01:44

Zycie polskiego emeryta w Tajlandii

Postprzez MrYogi » piątek, 4 mar 2011, 08:39

Wizę emerycką można mieć po przekroczeniu 50 lat, oraz mieć 800.000 THB na koncie to siętaką wize dostanie.
:]
MrYogi
 
Posty: 118
Dołączył(a): wtorek, 18 sie 2009, 22:29

Zycie polskiego emeryta w Tajlandii

Postprzez massagewarsaw » piątek, 4 mar 2011, 08:44

od 50 roku zycia mozesz sie starac o retirement visa - potrzeba 400k baht na tajskim koncie na 3 miesiace przed skladaniem wniosku lub poswiadczenie z konsulatu, ze masz dochod 800k.

jesli tylko na czesc roku, to wystarczy wiza turystyczna wielokrotnego wjazdu (co najmniej 2x) - mozesz wyjechac co dwa miesiace lub przed uplywem 2 miesiecy przedluzyc o miesiac za 2k baht.
http://massagethai.info kursy masazu tajskiego warszawa, dom w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac
massagewarsaw
 
Posty: 737
Dołączył(a): sobota, 8 sie 2009, 14:18
Lokalizacja: warszawa Bangkok

Zycie polskiego emeryta w Tajlandii

Postprzez jani » piątek, 4 mar 2011, 17:22

Dzieki za szybka odpowiedz:)800.000 THB to przeszlo 70.000 w zlocie.sporo i nie...ale czy mam te pieniadze miec na tajskim koncie czy tez potrzebuje tyko poswiadczenie z banku europejskiego ze mam tyle pieniedzy?jak dlugo moge jednorazowo przebywac w Tajlandii majac wize emeryta?pozdrawiam
jani
 
Posty: 3
Dołączył(a): piątek, 4 mar 2011, 01:44

Zycie polskiego emeryta w Tajlandii

Postprzez massagewarsaw » piątek, 4 mar 2011, 21:49

wystarczy, ze na tajskim koncie bedziesz miec 400k na 3 miesiace przed skladaniem podania o wize.

wiza jest odnawiana co roku, zaleta jest, ze nie musisz wyjezdzac co 3 miesiace.

jesli jestes tylko czesc roku, to nie warto zachodu. Turystyczna wystarczy. Jesli nie zechca ci juz jej wiecej wydawac, to wtedy edukacyjna lub retirement. W osciennych do tajlandii wydaja 4-5 wielokrotnych turystycznych, ale w europie jest latwiej - bo oznacza, ze jestes w europie znaczna czesc czasu, a nie tylko wyjezdzasz z tajlandii na kilka dni.
http://massagethai.info kursy masazu tajskiego warszawa, dom w bangkoku od 200zl/tydzien, 540zl/miesiac
massagewarsaw
 
Posty: 737
Dołączył(a): sobota, 8 sie 2009, 14:18
Lokalizacja: warszawa Bangkok

Zycie polskiego emeryta w Tajlandii

Postprzez Fach » sobota, 5 mar 2011, 06:02

Warunki uzyskania wizy "retirement" sa zalezne od miejsca gdzie o nia prosisz.
Generalnie musisz wplacic 800.000 bht do tajskiego banku na 3 miesiace przed dniem w ktorym chcesz uzyskac wize.
W tym okresie nie mozesz zejsc ponizej tej kwoty (saldo rachunku) ale najlepiej i najbezpieczniej jest gdy masz ok 1 mln bht i przez te 3 miesiace na Twoim koncie sa jakies ruchy.
W niektorych urzedach immigracyjnych nie akceptuja zadnych innych dokumentow (zaswiadczen z konsulatow itp).
Ma byc tak jak powyzej i koniec :-)

W innych sa bardziej luzne warunki ponoc 400 tys wystarcza.
Ja odnawiam taka wize od paru lat i to co pisze jest pewne i sprawdzone.
Wiza jest wazna rok, nie trzeba wyjezdzac ale co 3 miesiace musisz sie meldowac w urzedzie immigracyjnym i potwierdzac adres.
Fach
 
Posty: 49
Dołączył(a): środa, 1 wrz 2010, 18:36


Powrót do Polska w Tajlandii

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] i 1 gość