Prawo jazdy

To jest forum dla Polaków mieszkających na stałe w Tajlandii, albo często do Tajlandii przyjeżdżających.

Prawo jazdy

Postprzez MrYogi » czwartek, 13 maja 2010, 06:41

Witam

Mam mały problem, będę musiał kupić sobie motor i mam drobny zgryz jeśli chodzi o prawo jazdy.

Prawko mam z Anglii, paszport Polski i nie wyrobiłem sobie międzynarodowego prawka :/

Jak wygląda sprawa związana ze zrobieniem prawda na A i B ( czy jakie tu maja określenia ) lub poprostu je kupić ( z tego co wiem to większość tu tak jeździ ) Jak to wygląda kosztowo i czasowo ? gdzie się udać i z jakimi papierami ?
Co byście polecali ?

Ps. Mieszkam na Phuket

Pozdrawiam
Michał
:]
MrYogi

Prawo jazdy

Postprzez smolny1 » czwartek, 13 maja 2010, 14:02

Ja mam tylko Polskie prawko kategorii A i nigdy nie miałem problemów, a zatrzymywany byłem już wiele razy, od ponad pół roku używam zalaminowanej kolorowej kserokopii prawka i także nie mam problemów. Zatrzymywany byłem z 10 razy spokojnie i pewnie jakby zsumować łączny czas jaki funkcjonariusze poświęcili na oglądanie mojego dokumentu to będzie to góra 4 sekundy. Także mieszkam na Phuket.

Pozdrawiam
smolny1

Prawo jazdy

Postprzez MrYogi » czwartek, 13 maja 2010, 14:20

Dzięki wielkie :]

gdzie mieszkasz ? ja w Chalong
MrYogi

Prawo jazdy

Postprzez smolny1 » czwartek, 13 maja 2010, 19:11

W Kamala.

Pozdrawiam
smolny1

Prawo jazdy

Postprzez chillhunter » niedziela, 16 maja 2010, 20:08

przy kontroli przez policje mozesz im wszystko pkazac, oni to akzeptuja bo przewaznie nie maja pojecia, ale jezeli masz wypadek i nie masz miedzynarodowego to jestes automatycznie winny.

zobacz sobie ten link jezeli chodzi o wymiane: http://driving.information.in.th/driving-licence.html
chillhunter

Prawo jazdy

Postprzez MrYogi » czwartek, 29 lip 2010, 10:58

Witam

Taki zgryz.

W październiku do mnie przyjeżdża rodzinka i pytanko, czy jak ktoś ma prawko kategorii B to może normalnie śmigać na skuterze ?
Nie mówię tu o sytuacji kiedy tylko coś tam lukną na prawko podczas kontroli tylko jakby się przypatrzyli że nie ma A ?

Pozdrawiam
Michał
MrYogi

Prawo jazdy

Postprzez flintstone » czwartek, 29 lip 2010, 18:06

zobacz post wyżej :cry:
flintstone

Prawo jazdy

Postprzez asiandivers » wtorek, 3 sie 2010, 09:09

Idzie się do urzędu komunikacji (na Phuket jest blisko imigracyjnego, po drugiej stronie kanału) i składa następujące dokumenty:
1. zaświadczenie lekarskie
2. międzynarodowe prawo jazdy / jak nie ma to swoje z kraju - jeśli w języku innym niż angielski to przetłumaczone. "zwykłe prawo jazdy powinno być zalegalizowane w ambasadzie Tajlandii w Polsce lub ewentualnie w ambasadzie polski w BKK.
3. work permit lub poświadczenie miejsca zamieszkania lub zaświadczenie z uczelni
4. zdjęcia
5. paszport
ja się właśnie wybieram z tym kompletem dokumentów do urzędu. z tego co wiem, sprawa jest prosta do załatwienia.

Małgorzata
Małgorzata i Piotr CN Asiandivers http://www.nurkowanie.info.pl
asiandivers

Powrót do Polska w Tajlandii